کودکان با دشواری هایی در خواندن و هجی کردن

مشکلات خواندن از اساسی ترین مشکلاتی است که کودکان با نارساییهای ویژه یادگیری با آن مواجه هستند، زیرا کودکی که نمیتواند بخواند شانس بسیار کمی جهت موفقیت در مدرسه دارد.

تاخیر در رشد سیستم عصبی مرکزی یا آسیب های مغزی اکثرا به عنوان علت عدم توانایی در خواندن ذکر می شود. صدمه به مراکزی از مغز که کنترل تکلم، شنوایی و بینایی را بعهده  دارند نیز می تواند نارسا-خوانی را بوجود آورد. دیس لکسی یا نارساخوانی اصطلاحی است که برای کودکانی که علی رغم هوش طبیعی قادر به خواندن نیستند بکار می رود. این گروه از کودکان ممکن است واژه های بسیاری را بدانند و به راحتی آن ها را در مکالمه بکار بگیرند، اما قادر به درک و شناسایی نشانه های نوشتنی یا چاپی نیستند. برخی از این کودکان حتی می توانند واژه ها را بخوانند اما مفهوم آنها را نمیفهمند این حالت را اصطلاحا هیپرلکسی می نامند. معلمان و مسئولان آموزش و پرورش به علت عدم آگاهی از مشکلات ویژه این گروه از کودکان معمولا آنان را در شمار عقب ماندگان ذهنی رده بندی می کنند و یا به عنوان کودکان تنبلی که کوشش برای یادگیری نمی کنند، می شناسند.
گاهی دشواری های خواندن این کودکان با مشکل هجی کردن نیز همراه است. توانایی خواندن و هجی کردن با اینکه با هم ارتباط نزدیک دارد اما یکی نیست و ممکن است هر کدام جداگانه وجود داشته باشد. گاهی اوقات به علت فشار های محیطی  و عدم درک اطرافیان از تواناییهای خاص این دسته از کودکان، مشکلات روانی عاطفی و رفتاری نیز بر مشکلاتشان افزوده می شود.
کودکان نارساخوان اکثرا مشکلاتی در جهت یابی فضایی، تشخیص راست و چپ، بالا و پایین توالی حروف و کلمات، هماهنگی بین چشم و دست، ارتباط بین اعضای بدن خود و دیگران دارند. نسبت پسران نارساخوان سه برابر بیشتر از دختران نارساخوان است. مشکلات اختصاصی خواندن این کودکان به شرح زیر است:
الف- اشتباه کردن کلمات شبیه بهم مانند غاز و غار، چای و جای
ب- حدس زدن کلمات با در نظر گرفتن حروف ابتدا و انتهای کلمات
ج- آئینه خوانی یا وارونه خوانی کلمات مانند روز به جای زور
د-  مشکلات شدید در هجی کردن کلمات
ه- بی میلی و انزجار از یادگیری خواندن
و- دشواری در تشخیص جزئ از کل
برگرفته از کتاب اختلالات یادگیری 
تالیف: دکترعزت الله نادری - دکتر مریم سیف نراقی


Share تاريخ: 1396/02/27 مشاهده : 939

, , , , ,



گذاشتن نظر